Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
haring (mäso, ryba) 100 T 0 0 201 842 17 15 0 67 0 Odobrať
hamburger 100 T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Odobrať
sorbet, bez cukru 100 N 40 0 Odobrať
fazuľa, sušená 100 S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Odobrať
sirup z cukrovej repy 100 T 65 8 52 218 1 0 12 1 Odobrať
syr Gouda 100 F 0 0 365 1 528 26 29 0 0 36 0 Odobrať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
68
2
1586
 
6641
 
108
 
75
 
120
 
0
 
252
 
10
 
( Items: 31 - 38 from 38 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
žemle, sladké Obilnina T 61 27 279 1 168 9 7 44 4 Pridať
čokoláda Sladkosť T 49 27 525 2 198 6 33 55 1 5 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
muesli, s cukrom Obilnina T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Pridať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru Sladkosť T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Pridať
twix Sladkosť T 43 28 492 2 060 5 24 64 2 5 Pridať
špagety celozrnné, al dente Obilnina T 40 28 342 1 432 12 2 69 8 6 Pridať
ryža, instatná Obilnina T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Pridať
chleba viaczrnný Pečivo T 65 28 216 905 8 2 43 9 37 4 Pridať
chleba pšeničný Pečivo T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Pridať
( Items: 411 - 420 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency