Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fazuľa, veľká, uvarená 100 T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Odobrať
hrozno 100 N 60 9 68 285 1 0 15 2 81 1 Odobrať
sójové bôby 100 N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
grep 100 N 25 2 45 188 1 0 9 2 89 1 Odobrať
šípka 100 N 0 92 385 4 19 6 70 2 Odobrať
piškóty 100 T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Odobrať
cukor mliečny 100 N 40 40 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
128
7
1648
 
6901
 
62
 
28
 
287
 
46
 
284
 
24
 
( Items: 11 - 18 from 18 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
morka, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
paradajková omáčka, s cukrom Pokrm T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Pridať
corn flakes Obilnina T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
zemiaky, pečené Uhľovodík - škrob T 90 23 122 511 3 1 25 0 65 2 Pridať
obilné vločky, rafinované, s cukrom Obilnina N 70 60 378 1 583 8 1 85 7 Pridať
chleba, s nekysnucého cesta Pečivo T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Pridať
kukuričná krupica, polenta Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
( Items: 241 - 250 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency