Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ovsené keksíky 100 T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Odobrať
papaya 100 N 55 1 13 54 1 0 2 2 88 0 Odobrať
cibuľa 100 N 15 1 28 117 1 0 5 2 88 0 Odobrať
corn flakes 100 T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Odobrať
vafle 100 T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Odobrať
čokoládový prášok, s cukrom 100 T 60 10 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Odobrať
piškóty 100 T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
humus 100 T 25 3 275 1 152 5 23 12 0 1 Odobrať
černica 100 N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
229
3
2828
 
11843
 
68
 
133
 
341
 
23
 
307
 
28
 
( Items: 31 - 40 from 78 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pečivo biele, toast Obilnina T 73 35 235 984 7 1 48 3 39 4 Pridať
pečivo pečené s droždím Obilnina T 72 28 249 1 043 9 7 39 3 42 3 Pridať
pesto Pokrm N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Pridať
physalis Ovocie N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Pridať
piškóty Pečivo T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Pridať
pistácie Oriešky N 15 3 618 2 588 21 52 18 7 5 1 Pridať
pivné kvasinky Kvasnice S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Pridať
pivo, ležiak Alkohol T 110 4 47 197 1 0 4 0 92 0 Pridať
pizza, Margerita Pokrm T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Pridať
pizza, Salami Pokrm T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Pridať
( Items: 331 - 340 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency