Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maniok, sladký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
figa, sušená 100 S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Odobrať
koláč makový 100 T 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Odobrať
mangold 100 N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Odobrať
kel, čínsky 100 N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Odobrať
šampiňony, hríby 100 N 15 0 15 63 3 0 1 2 94 0 Odobrať
ovos 100 N 40 24 354 1 482 13 7 60 6 13 5 Odobrať
mrkvová šťava 100 N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Odobrať
paradajky, sušené 100 S 35 1 325 1 361 10 30 4 0 0 Odobrať
jogurt, nízkotučný 100 F 15 1 48 201 4 2 5 0 89 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
65
1
1494
 
6256
 
46
 
58
 
198
 
28
 
536
 
17
 
( Items: 21 - 30 from 51 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
chleba, s 65 % quinoa Pečivo T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Pridať
jogurt, ovocný Mliečny výrobok F 50 8 101 423 4 3 15 0 85 1 Pridať
kaki Ovocie N 50 8 72 302 1 0 17 3 81 1 Pridať
muesli, bez cukru Obilnina N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Pridať
energetická tyčinka, bez cukru Obilnina N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Pridať
liči, lychee Ovocie N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Pridať
bulgur Obilnina T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Pridať
zemiaky sladké Uhľovodík - škrob N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Pridať
chleba celozrnný, s celým zrnom Pečivo T 52 16 172 720 8 2 30 11 3 Pridať
kiwi Ovocie N 53 5 50 209 1 1 9 2 84 1 Pridať
( Items: 341 - 350 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency