Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestovina Lasagne, z hladkej múky 100 T 75 8 166 695 7 6 11 0 66 1 Odobrať
zeleninový karbonátok 100 T 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Odobrať
baklažán 100 N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Odobrať
špageti, al dente 100 T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
vafle 100 T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Odobrať
cestoviny do polievky, hrubozrnné 100 T 35 30 364 1 524 0 2 87 0 7 Odobrať
hamburger 100 T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Odobrať
ryžová špagety 100 T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Odobrať
cestoviny hrubozrnné 100 T 33 21 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
bagel 100 T 91 18 179 750 10 7 20 0 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
267
8
2735
 
11453
 
72
 
70
 
444
 
14
 
262
 
37
 
( Items: 11 - 20 from 34 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
treska Živočíšna bielkovina T 0 0 73 306 17 0 0 81 0 Pridať
koláč makový Pokrm T 0 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Pridať
oriešky pekanové Oriešky N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Pridať
mirabelka Ovocie N 0 0 67 281 1 0 16 82 1 Pridať
melasa sirup Sirup T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Pridať
haring Matjes (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Pridať
mandľové mlieko Oriešky N 30 2 45 188 1 2 5 0 Pridať
kukuričný sirup Sirup T 115 0 Pridať
šošovicová polievka, konzerva Strukovina T 63 6 92 385 5 4 9 1 Pridať
olej ľanový Olej N 0 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Pridať
( Items: 481 - 490 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency