Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kokos struhaný 100 S 0 606 2 538 6 62 6 24 1 Odobrať
čokoládové muesli 100 T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Odobrať
limonáda 100 T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Odobrať
falafel z fazuľe 100 T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Odobrať
feferónka 100 N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
syr, ementál 45 % 100 F 0 0 382 1 600 29 30 0 0 30 0 Odobrať
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
čaj 100 T 0 0 1 4 0 0 0 0 100 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
71
3
4174
 
17480
 
76
 
371
 
133
 
41
 
227
 
11
 
( Items: 11 - 20 from 21 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny Tortellini Obilnina T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Pridať
couscous, hrubozrnné Obilnina T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Pridať
kapor (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Pridať
popcorn, sladký Pokrm T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Pridať
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
zmrzlina, s ovocným cukrom Sladkosť T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Pridať
cestoviny tenké Obilnina T 35 30 348 1 457 0 0 85 7 Pridať
rožok Kornspitz Pečivo T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Pridať
repa červená, varená Zelenina T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Pridať
šošovica, zelená Strukovina T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
( Items: 371 - 380 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency