Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
topinambur 100 T 50 2 30 126 2 0 4 12 79 0 Odobrať
šošovica, hnedá a žltá 100 N 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
jahňacina 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
broskyňa, čerstvá 100 N 35 3 43 180 1 0 9 2 88 1 Odobrať
krupica, biela 100 N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Odobrať
šťava pomarančová, koncentrát 100 N 56 26 212 888 2 2 47 0 39 4 Odobrať
syr Tilsiter, 40% 100 F 0 0 255 1 068 26 28 0 0 41 0 Odobrať
kurča do polievky (mäso, hydina) 100 T 0 257 1 076 19 20 0 60 0 Odobrať
banán na varenie, uvarený 100 T 70 19 121 507 1 0 28 2 67 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
74
8
1452
 
6081
 
99
 
60
 
152
 
27
 
537
 
13
 
( Items: 1 - 9 from 9 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mrkva, surové Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
ríbezľe, červené Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Pridať
chlebovník Ovocie N 65 18 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
pečivo biele, bez gluténu Obilnina T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Pridať
repa červená, varená Zelenina T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Pridať
majonéza Živočíšna bielkovina 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Pridať
maniok, sladký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
maniok, horký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
banán Ovocie N 60 13 94 394 1 0 21 2 74 2 Pridať
repa cukrová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
( Items: 401 - 410 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency