Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bageta, biela múka 100 T 95 19 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Odobrať
džús, ovocný s cukrom 100 T 90 5 26 109 0 0 6 1 Odobrať
zeler, varený 100 T 85 2 20 84 1 0 3 4 90 0 Odobrať
hráškoá polievka, konzerva 100 T 66 25 316 1 323 20 9 38 3 Odobrať
pizza, Margerita 100 T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Odobrať
cestoviny hrubozrnné 100 T 33 21 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
čerešne 100 N 25 3 63 264 1 0 13 1 82 1 Odobrať
sójové bôby, konzerva 100 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Odobrať
ocot 100 F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Odobrať
šťuka (mäso, ryba) 100 T 0 0 82 343 18 1 0 80 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
96
8
1475
 
6177
 
84
 
27
 
224
 
17
 
291
 
19
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sójové cestoviny Strukovina T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Pridať
fazuľa, sušená Strukovina S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Pridať
ryža, celozrnná, varená Uhľovodík - škrob T 55 16 433 1 813 3 1 29 3 2 Pridať
ryža mliečná, s cukrom Pokrm T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Pridať
pizza, Salami Pokrm T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Pridať
kečup Konzerva T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Pridať
ryža, biela, varená Obilnina T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
tacos Pokrm T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Pridať
cícerová múka Strukovina S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Pridať
horčica, sladká 55 17 173 724 6 2 31 0 3 Pridať
( Items: 361 - 370 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency