Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tacos 100 T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Odobrať
pizza, Salami 100 T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Odobrať
teľacina 100 T 0 0 95 398 22 1 0 76 0 Odobrať
špenát, smotanový 100 T 0 72 302 3 3 6 0 Odobrať
pesto 100 N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
ryža, jasmínová 100 T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Odobrať
kečup 100 T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Odobrať
sójové bôby 100 N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Odobrať
múka, pšeničná 100 N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
170
7
2486
 
10413
 
115
 
88
 
306
 
39
 
178
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 23 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pivné kvasinky Kvasnice S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Pridať
soletky Pokrm T 0 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Pridať
suchár Obilnina T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Pridať
marcipán Sladkosť T 80 39 453 1 897 8 25 49 1 9 4 Pridať
sójová múka Strukovina S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Pridať
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
vafle Pokrm T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Pridať
špagety celozrnné Obilnina T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
špageti, krátko varené Obilnina T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
špageti, al dente Obilnina T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
( Items: 211 - 220 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency