Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pivo, ležiak 100 T 110 4 47 197 1 0 4 0 92 0 Odobrať
vafle 100 T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Odobrať
suchár 100 T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Odobrať
ovsená múka 100 S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Odobrať
tyčinka Mars 100 T 68 47 451 1 889 4 18 70 1 6 Odobrať
vločky pšeničné 100 T 67 41 305 1 277 12 2 61 10 5 Odobrať
cestoviny ryžové, čínske 100 T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
muffiny 100 T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Odobrať
víno biele, suché 100 F 55 1 70 293 0 0 3 1 85 0 Odobrať
víno červené 100 F 50 1 85 356 0 0 3 1 88 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
324
19
2996
 
12546
 
59
 
76
 
477
 
22
 
292
 
40
 
( Items: 1 - 10 from 17 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
creme fraiche Mliečny výrobok F 0 0 378 1 583 2 40 3 0 55 0 Pridať
syr Tilsiter, 30% Mliečny výrobok F 0 0 270 1 131 29 17 0 0 46 0 Pridať
haring (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 201 842 17 15 0 67 0 Pridať
hus (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 342 1 432 16 31 0 52 0 Pridať
želatína Uhľovodík - škrob T 0 0 338 1 415 84 0 0 14 0 Pridať
voda N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
bravčové (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Pridať
avokádo Ovocie N 10 0 221 925 2 24 0 6 66 0 Pridať
homár, kraby, langusty Živočíšna bielkovina T 5 0 91 381 19 1 1 0 81 0 Pridať
kel, čínsky Zelenina N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Pridať
( Items: 101 - 110 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency