Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
Nasi Goreng 100 0 178 745 5 6 26 2 Odobrať
palmové srdce 100 N 20 1 35 147 2 0 5 0 Odobrať
kostihoj 100 N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Odobrať
fazuľa, biela 100 N 35 14 263 1 101 21 2 40 0 3 Odobrať
nektarinky 100 N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Odobrať
paradajková omáčka, bez cukru 100 T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Odobrať
paradajkový pretlak 100 T 40 4 50 209 2 1 9 1 86 1 Odobrať
kokosové mlieko 100 N 40 0 166 695 0 17 0 0 94 0 Odobrať
koláč suchý 100 T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Odobrať
šťava mango 100 N 55 7 56 235 0 0 13 1 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
60
3
1277
 
5348
 
36
 
46
 
170
 
23
 
355
 
14
 
( Items: 1 - 10 from 19 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
minerálka N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
mirabelka Ovocie N 0 0 67 281 1 0 16 82 1 Pridať
mlieko sušené, prášok Mliečny výrobok S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Pridať
mlieko, nízkotučné Mliečny výrobok T 27 1 47 197 3 2 5 0 0 Pridať
mlieko, nízkotučné Mliečny výrobok T 30 1 47 197 3 2 5 0 89 0 Pridať
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
morka, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Pridať
mozarella Mliečny výrobok F 0 0 225 942 20 16 1 0 60 0 Pridať
mrkva, surová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
( Items: 271 - 280 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency