Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
pečeňovka 100 T 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Odobrať
keksy 100 T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Odobrať
sójová múka 100 S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Odobrať
ovsené keksíky 100 T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Odobrať
sójové bôby 100 N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Odobrať
koláč makový 100 T 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Odobrať
mozarella 100 F 0 0 225 942 20 16 1 0 60 0 Odobrať
hovädzina, pečená (mäso, hovädzie) 100 T 0 174 729 21 10 0 68 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
77
2
4418
 
18502
 
156
 
340
 
184
 
53
 
225
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 31 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
teľacina, prsia Živočíšna bielkovina T 0 0 131 549 19 6 0 74 0 Pridať
teľacina, rezeň Živočíšna bielkovina T 0 0 99 415 21 2 0 76 0 Pridať
tofu 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Pridať
topinambur Zelenina T 50 2 30 126 2 0 4 12 79 0 Pridať
torta ovocná Sladkosť 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Pridať
torta šľahačková Sladkosť 0 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Pridať
treska Živočíšna bielkovina T 0 0 73 306 17 0 0 81 0 Pridať
tvaroh, 20% Mliečny výrobok F 30 1 425 1 780 11 5 3 0 78 0 Pridať
tvaroh, 40% Mliečny výrobok F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Pridať
tvaroh, nízkotučný Mliečny výrobok F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Pridať
( Items: 481 - 490 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency