Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
couscous, hrubozrnné 100 T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Odobrať
pečeňovka 100 T 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Odobrať
hranolky 100 T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Odobrať
kukuričná kaša 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
šiška 100 T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Odobrať
bulgur 100 T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Odobrať
zemiaky, varené 100 T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
preclík 100 T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
282
9
3067
 
12843
 
106
 
114
 
410
 
26
 
247
 
34
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bravčové, plece (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 271 1 135 17 23 0 60 0 Pridať
bravčová klobása Živočíšna bielkovina T 0 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Pridať
šošovica zelená Strukovina N 28 0 Pridať
sirup glukózový Sirup T 100 79 322 1 348 0 0 79 7 Pridať
marmeláda, s cukrom Ovocie T 65 46 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o Zelenina N 5 0 Pridať
obilné vločky, rafinované, s cukrom Obilnina N 70 60 378 1 583 8 1 85 7 Pridať
sorbet, bez cukru Sladkosť N 40 0 Pridať
agávový sirup Sirup T 15 11 287 1 202 0 1 70 6 Pridať
zeleninová omáčka Pokrm T 0 0 67 281 3 3 8 1 Pridať
( Items: 501 - 510 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency