Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, dlhá 100 T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Odobrať
ryžová špagety 100 T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Odobrať
rak 100 T 0 65 272 15 1 0 83 0 Odobrať
želatína 100 T 0 0 338 1 415 84 0 0 14 0 Odobrať
chleba pšeničný 100 T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Odobrať
repa červená, varená 100 T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Odobrať
ryža, instatná 100 T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Odobrať
chleba z otrub 100 T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Odobrať
zemiaky varené, solené 100 T 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
droždie 100 F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
209
19
2007
 
8404
 
167
 
29
 
297
 
28
 
267
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 11 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pečeňovka Živočíšna bielkovina T 0 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Pridať
morka, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Pridať
jahňacina Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Pridať
jahňacina, stehno Živočíšna bielkovina T 0 0 234 980 18 18 0 64 0 Pridať
quinoa-múka Semiačka S 40 0 Pridať
pizza, so syrom Pokrm T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Pridať
chees cake Pokrm T 0 0 230 963 9 8 30 53 3 Pridať
bravčový rezeň (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 156 653 21 8 0 70 0 Pridať
bravčové, brucho (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 385 1 612 14 37 0 49 0 Pridať
bravčové (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Pridať
( Items: 491 - 500 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency