Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiaky, opekané 100 N 95 15 145 607 2 8 16 0 1 Odobrať
špagety celozrnné, al dente 100 T 40 28 342 1 432 12 2 69 8 6 Odobrať
hrášok, konzerva 100 T 40 4 56 235 4 0 9 4 84 1 Odobrať
fazuľa, veľká, uvarená 100 T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Odobrať
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
sirup z cukrovej repy 100 T 65 8 52 218 1 0 12 1 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
ryža, červená 100 T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Odobrať
syr Tilsiter, 40% 100 F 0 0 255 1 068 26 28 0 0 41 0 Odobrať
vločky pšeničné 100 T 67 41 305 1 277 12 2 61 10 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
158
16
2018
 
8450
 
112
 
50
 
305
 
37
 
213
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fenykel Semiačka N 15 0 24 101 2 0 3 4 86 0 Pridať
kapusta biela Zelenina N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Pridať
kapusta, kel Zelenina N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Pridať
žihlava Zelenina N 0 0 24 101 0 0 6 1 Pridať
fazuľa, konzerva Strukovina T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Pridať
pasternak Zelenina N 85 3 22 92 1 0 3 4 89 0 Pridať
artičok Ovocie N 15 0 22 92 2 0 3 11 83 0 Pridať
mrkvová šťava Zelenina N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Pridať
karfiol Zelenina N 15 0 22 92 2 0 2 3 92 0 Pridať
kapusta červená Zelenina N 15 0 21 88 2 0 3 3 92 0 Pridať
( Items: 481 - 490 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency