Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
melón žltý 100 N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Odobrať
kura, prsia (mäso, hydina) 100 T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Odobrať
laktóza, mliečný cukor 100 S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
mrkvová šťava 100 N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Odobrať
muesli, s cukrom alebo medom 100 N 65 15 126 528 3 2 23 2 68 2 Odobrať
marmeláda, s ovocným cukrom 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
muffiny 100 T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Odobrať
olivy, zelené 100 N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
125
16
1319
 
5524
 
35
 
21
 
246
 
6
 
466
 
21
 
( Items: 1 - 8 from 8 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
krupica, pšeničná, hrubá Obilnina N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Pridať
krupica, pšeničná Obilnina N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Pridať
krupica, biela Obilnina N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Pridať
kreveta Živočíšna bielkovina T 0 0 87 364 19 1 0 78 0 Pridať
krekery Obilnina T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Pridať
kraby, konzerva Živočíšna bielkovina T 0 0 92 385 17 3 0 77 0 Pridať
kostihoj Zelenina N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Pridať
korenie, zelené, surové N 0 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
koláč makový Pokrm T 0 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Pridať
( Items: 311 - 320 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency