Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tvaroh, nízkotučný 100 F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
ryžové cestoviny 100 T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
špageti 100 T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
repa, varená 100 T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Odobrať
ríbezľe, červené 100 N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Odobrať
bravčový rezeň (mäso, bravčové) 100 T 0 156 653 21 8 0 70 0 Odobrať
croissant 100 T 72 35 348 1 457 8 18 48 1 4 Odobrať
Camembert, 30% 100 F 0 0 206 863 22 13 0 0 59 0 Odobrať
muesli tyčinka 100 S 61 27 375 1 570 7 19 44 4 24 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
202
10
2278
 
9539
 
108
 
65
 
321
 
23
 
346
 
27
 
( Items: 1 - 10 from 20 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
ovsené keksíky Obilnina T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
ovsené vločky Obilnina S 45 26 351 1 470 13 8 57 10 13 5 Pridať
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
papaya Ovocie N 55 1 13 54 1 0 2 2 88 0 Pridať
paprika Zelenina N 30 1 20 84 1 0 3 4 91 0 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
paradajková omáčka, s cukrom Pokrm T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Pridať
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
( Items: 311 - 320 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency