Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
otruby pšeničné 100 N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Odobrať
kukurica, surová 100 N 0 90 377 3 1 8 4 83 1 Odobrať
gaštanová múčka 100 N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Odobrať
ryža mliečná, s cukrom 100 T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Odobrať
kel zelený 100 N 15 0 33 138 4 1 1 4 88 0 Odobrať
ovsené mlieko 100 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Odobrať
fenykel 100 N 15 0 24 101 2 0 3 4 86 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
700 g
 
79
11
961
 
4024
 
51
 
21
 
151
 
29
 
342
 
13
 
( Items: 1 - 7 from 7 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
marhuľa, sušená Ovocie S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Pridať
ryža, predvarená Obilnina T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Pridať
mango Ovocie N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Pridať
brusnice Ovocie N 45 3 35 147 0 1 6 3 90 1 Pridať
fazuľa, veľká, surová Strukovina N 40 4 64 268 6 1 10 0 1 Pridať
hrozienka, sultaniny Ovocie S 56 37 298 1 248 2 1 66 5 19 6 Pridať
púpava Zelenina N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Pridať
zemiaky sladké Uhľovodík - škrob N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Pridať
čučoriedky, čerstvé Ovocie N 25 2 37 155 1 1 6 5 84 1 Pridať
( Items: 201 - 210 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency