Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
semiačká ľanové, sezámové, makové 100 N 35 0 372 1 558 24 31 0 35 6 0 Odobrať
šampiňony, hríby 100 N 15 0 15 63 3 0 1 2 94 0 Odobrať
ryža, biela, varená 100 T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
šampanské 100 N 55 2 79 331 0 0 4 0 0 Odobrať
ryžové mlieko 100 85 8 43 180 0 1 9 0 1 Odobrať
ryža, jasmínová 100 T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Odobrať
melasa sirup 100 T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Odobrať
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
ryža, celozrnná, varená 100 T 55 16 433 1 813 3 1 29 3 2 Odobrať
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
215
15
2676
 
11207
 
72
 
90
 
303
 
50
 
173
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
gaštany jedlé Oriešky N 60 25 196 821 3 2 41 8 48 3 Pridať
tamarindo Ovocie N 65 24 207 867 2 0 38 3 Pridať
ovos Obilnina N 40 24 354 1 482 13 7 60 6 13 5 Pridať
špagety celozrnné Obilnina T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
energetická tyčinka, bez cukru Obilnina N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Pridať
zemiaky, pečené Uhľovodík - škrob T 90 23 122 511 3 1 25 0 65 2 Pridať
krúpy Obilnina N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Pridať
snickers Sladkosť T 40 22 506 2 119 9 27 56 1 5 Pridať
cukor ovocný (fruktóza) Cukor N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
rážový chleba , miešaný Pečivo T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Pridať
( Items: 131 - 140 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency