Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kapusta, kel 100 N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Odobrať
jogurt prírodný 100 F 20 1 61 255 3 4 4 0 90 0 Odobrať
marhuľa 100 S 45 4 43 180 1 0 9 2 86 1 Odobrať
pomaranč 100 N 45 4 42 176 1 0 8 2 86 1 Odobrať
zemiaky, v konzerve 100 61 6 47 197 1 0 10 2 86 1 Odobrať
púpava 100 N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
kapor (mäso, ryba) 100 T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Odobrať
olivy, zelené 100 N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Odobrať
bravčová klobása 100 T 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
16
1
1197
 
5013
 
52
 
88
 
47
 
12
 
813
 
4
 
( Items: 1 - 10 from 23 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
múka, hladká Obilnina S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Pridať
múka, pšeničná Obilnina N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Pridať
Nasi Goreng 0 0 178 745 5 6 26 2 Pridať
nektarinky Ovocie N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Pridať
Nutella® Sladkosť 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Pridať
obilné klíčky Obilnina N 15 2 70 293 3 0 13 3 80 1 Pridať
obilné vločky, bez cukru Pokrm T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Pridať
obilné vločky, rafinované, s cukrom Obilnina N 70 60 378 1 583 8 1 85 7 Pridať
ocot Ovocie F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Pridať
olej ľanový Olej N 0 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Pridať
( Items: 291 - 300 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency