Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoláda, mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Odobrať
saláma 100 T 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Odobrať
čokoládové muesli 100 T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Odobrať
donut 100 T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Odobrať
syr, ementál 45 % 100 F 0 0 382 1 600 29 30 0 0 30 0 Odobrať
pesto 100 N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Odobrať
corn flakes 100 T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Odobrať
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
špagety celozrnné 100 T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
syr Brie, 50 % 100 F 0 0 342 1 432 23 28 0 0 44 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
278
7
4027
 
16864
 
121
 
217
 
398
 
21
 
119
 
33
 
( Items: 1 - 10 from 42 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cukor trstinový Cukor T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
ďatle, sušené Ovocie S 70 46 277 1 160 2 1 65 9 22 5 Pridať
donut Pečivo T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Pridať
droždie Kvasnice F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Pridať
džem Ovocie T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Pridať
džús, ovocný s cukrom Ovocie T 90 5 26 109 0 0 6 1 Pridať
egreše Ovocie N 25 2 44 184 1 0 9 3 86 1 Pridať
energetická tyčinka, bez cukru Obilnina N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Pridať
falafel z cíceru Strukovina T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Pridať
( Items: 101 - 110 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency