Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
repa biela, varená 100 T 85 0 Odobrať
paradajkový džús 100 N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Odobrať
fazuľa zelená 100 N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Odobrať
pasternak 100 N 85 3 22 92 1 0 3 4 89 0 Odobrať
fenykel 100 N 15 0 24 101 2 0 3 4 86 0 Odobrať
broskyňa, čerstvá 100 N 35 3 43 180 1 0 9 2 88 1 Odobrať
figa, čerstvá 100 N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Odobrať
zeleninová polievka 100 T 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Odobrať
slivka, sušená 100 S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Odobrať
kačka (mäso, hydina) 100 T 0 0 227 951 18 17 0 64 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
32
1
708
 
2966
 
38
 
22
 
84
 
19
 
608
 
7
 
( Items: 1 - 10 from 23 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, biela, varená Obilnina T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
ryža, celozrnná, varená Uhľovodík - škrob T 55 16 433 1 813 3 1 29 3 2 Pridať
ryža, červená Obilnina T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Pridať
ryža, divoká Obilnina N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Pridať
ryža, dlhá Obilnina T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Pridať
ryža, dlhozrnná Obilnina T 60 47 344 1 441 7 1 78 0 7 Pridať
ryža, instatná Obilnina T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Pridať
ryža, jasmínová Obilnina T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Pridať
ryža, lepkavá Obilnina T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Pridať
ryža, predvarená Obilnina T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Pridať
( Items: 381 - 390 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency