Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr Gouda 100 F 0 0 365 1 528 26 29 0 0 36 0 Odobrať
mozarella 100 F 0 0 225 942 20 16 1 0 60 0 Odobrať
syr Romadur, 3ň0% 100 F 0 0 218 913 24 14 0 0 57 0 Odobrať
jogurt, ovocný 100 F 50 8 101 423 4 3 15 0 85 1 Odobrať
jablkové víno 100 F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Odobrať
arašídové maslo, bez cukru 100 N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Odobrať
arašídové maslo 100 N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Odobrať
arašídy 100 N 15 3 629 2 634 26 49 21 0 2 2 Odobrať
kel, čínsky 100 N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Odobrať
voda 100 N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
23
1
2837
 
11880
 
154
 
209
 
77
 
2
 
439
 
6
 
( Items: 1 - 10 from 24 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový karbonátok Pokrm T 0 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Pridať
zeler, stonkový Zelenina N 15 0 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
zeler, surový Zelenina N 35 1 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
zeler, varený Zelenina T 85 2 20 84 1 0 3 4 90 0 Pridať
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
zemiakové pyré, v prášku Uhľovodík - škrob 90 73 84 352 2 3 82 7 Pridať
zemiakový škrob Uhľovodík - škrob 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Pridať
zemiaky Uhľovodík - škrob N 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
zemiaky francúzské, zapečené Pokrm T 95 15 145 607 2 8 16 1 Pridať
zemiaky sladké Uhľovodík - škrob N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Pridať
( Items: 511 - 520 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency