Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tofu 100 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Odobrať
pyré z lieskových orieškov 100 T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Odobrať
mandľové pyré 100 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Odobrať
tvaroh, nízkotučný 100 F 30 1 73 306 14 0 4 0 81 0 Odobrať
rážový chleba, hrubozrnný 100 T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Odobrať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru 100 T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Odobrať
chleba pšeničný 100 T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Odobrať
zemiakové pyré, v prášku 100 90 73 84 352 2 3 82 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
148
19
2443
 
10231
 
89
 
157
 
234
 
24
 
128
 
20
 
( Items: 1 - 8 from 8 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
olej ľanový Olej N 0 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Pridať
arašídový olej Olej N 0 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Pridať
maslo Mliečny výrobok N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Pridať
oriešky pekanové Oriešky N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Pridať
majonéza Živočíšna bielkovina 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Pridať
oriešky píniové Oriešky N 15 3 674 2 822 13 60 21 1 3 2 Pridať
pyré z lieskových orieškov Oriešky T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Pridať
tvaroh, 40% Mliečny výrobok F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Pridať
oriešok para Oriešky N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Pridať
oriešok lieskový Oriešky N 15 2 647 2 709 13 61 11 7 6 1 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency