Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bravčové, brucho (mäso, bravčové) 100 T 0 385 1 612 14 37 0 49 0 Odobrať
minerálka 100 N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
bravčové (mäso, bravčové) 100 T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Odobrať
bravčový rezeň (mäso, bravčové) 100 T 0 156 653 21 8 0 70 0 Odobrať
syr Chedar 100 F 0 0 391 1 637 25 32 0 0 36 0 Odobrať
bravčová klobása 100 T 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Odobrať
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
čaj 100 T 0 0 1 4 0 0 0 0 100 0 Odobrať
polievka Miso 100 0 28 117 2 1 3 0 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
0
0
1876
 
7854
 
150
 
141
 
3
 
0
 
590
 
0
 
( Items: 1 - 10 from 24 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
želatína Uhľovodík - škrob T 0 0 338 1 415 84 0 0 14 0 Pridať
pivné kvasinky Kvasnice S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Pridať
sójová múka Strukovina S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Pridať
parmezán Mliečny výrobok F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Pridať
sójové bôby Strukovina N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Pridať
tekvicové semiačká Semiačka S 25 2 586 2 454 33 43 8 0 1 Pridať
syr Tilsiter, 30% Mliečny výrobok F 0 0 270 1 131 29 17 0 0 46 0 Pridať
syr, ementál 45 % Mliečny výrobok F 0 0 382 1 600 29 30 0 0 30 0 Pridať
arašídové maslo Oriešky N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Pridať
otruby pšeničné N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency