Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
grepová šťava, bez cukru 100 N 45 5 47 197 1 0 10 0 89 1 Odobrať
hamburger 100 T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
zemiaky varené, solené 100 T 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
cibuľa 100 N 15 1 28 117 1 0 5 2 88 0 Odobrať
pizza, Margerita 100 T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Odobrať
ryža, divoká 100 N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Odobrať
pizza, Salami 100 T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
132
17
1608
 
6734
 
67
 
31
 
263
 
15
 
267
 
22
 
( Items: 1 - 8 from 8 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryžové cestoviny Obilnina T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
cestovina Lasagne, z hladkej múky Pokrm T 75 8 166 695 7 6 11 0 66 1 Pridať
hamburger Pokrm T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Pridať
cestovina Lasagne, z hrubej múky Pokrm T 60 13 166 695 7 6 22 0 66 2 Pridať
pečivo biele, toast Obilnina T 73 35 235 984 7 1 48 3 39 4 Pridať
preclík Pečivo T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Pridať
chlieb miešany, pšeničný Obilnina T 65 29 219 917 7 1 45 4 41 4 Pridať
ryžová múka Obilnina S 95 75 352 1 474 7 1 79 0 12 7 Pridať
corn flakes Obilnina T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Pridať
ryža, červená Obilnina T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Pridať
( Items: 311 - 320 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency