Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kapusta červená 100 N 15 0 21 88 2 0 3 3 92 0 Odobrať
černica 100 N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Odobrať
zemiaky 100 N 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
jeleň (mäso, divina) 100 T 0 0 112 469 21 3 0 75 0 Odobrať
sardínky (mäso, ryba) 100 T 0 0 124 519 19 5 0 74 0 Odobrať
marmeláda, bez cukru 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
banán na varenie, uvarený 100 T 70 19 121 507 1 0 28 2 67 2 Odobrať
kokosový orech 100 N 45 2 363 1 520 4 37 5 9 48 0 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
kukuričná múka 100 T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
111
9
1595
 
6679
 
69
 
51
 
215
 
39
 
610
 
18
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šípka Ovocie N 0 0 92 385 4 19 6 70 2 Pridať
sirup glukózový Sirup T 100 79 322 1 348 0 0 79 7 Pridať
sirup z cukrovej repy Sirup T 65 8 52 218 1 0 12 1 Pridať
šiška Pečivo T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Pridať
škrob, modifikovaný Uhľovodík - škrob N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Pridať
šľahačka Sladkosť T 0 0 309 1 294 2 32 3 0 62 0 Pridať
slanina (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Pridať
slivka Ovocie N 37 4 49 205 1 0 10 2 83 1 Pridať
slivka, sušená Ovocie S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Pridať
slivky Ovocie N 0 0 70 293 1 0 10 1 Pridať
( Items: 411 - 420 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency