Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
chleba, s nekysnucého cesta 100 T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Odobrať
ryža, dlhozrnná 100 T 60 47 344 1 441 7 1 78 0 7 Odobrať
soletky 100 T 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Odobrať
želé, ovocné 100 T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Odobrať
bulgur 100 T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Odobrať
čokoláda, mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Odobrať
šiška 100 T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Odobrať
čokoládová tyčinka 100 T 70 37 560 2 345 10 34 53 0 4 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
zemiaky sladké 100 N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
344
23
3497
 
14645
 
84
 
84
 
612
 
16
 
83
 
51
 
( Items: 1 - 10 from 15 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špagety celozrnné Obilnina T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
morka, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Pridať
pečivo biele, bez gluténu Obilnina T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Pridať
repa, varená Zelenina T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Pridať
ryžová špagety Obilnina T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Pridať
cestoviny, Fettucine Obilnina T 32 4 122 511 7 4 14 0 1 Pridať
jahňacina, filet Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Pridať
rážový chleba , miešaný Pečivo T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Pridať
zemiaky, pečené Uhľovodík - škrob T 90 23 122 511 3 1 25 0 65 2 Pridať
hruška, konzerva Konzerva T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency