Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fazuľa zelená 100 N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Odobrať
sirup z cukrovej repy 100 T 65 8 52 218 1 0 12 1 Odobrať
gaštanová múčka 100 N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Odobrať
fazuľa, biela 100 N 35 14 263 1 101 21 2 40 0 3 Odobrať
falafel z fazuľe 100 T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Odobrať
cícer 100 N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Odobrať
fazuľa, sušená 100 S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Odobrať
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
Nutella® 100 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Odobrať
fazuľa, konzerva 100 T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
147
2
2838
 
11884
 
115
 
122
 
321
 
32
 
118
 
27
 
( Items: 21 - 30 from 67 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
ovsené keksíky Obilnina T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
ovsené vločky Obilnina S 45 26 351 1 470 13 8 57 10 13 5 Pridať
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
papaya Ovocie N 55 1 13 54 1 0 2 2 88 0 Pridať
paprika Zelenina N 30 1 20 84 1 0 3 4 91 0 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
paradajková omáčka, s cukrom Pokrm T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Pridať
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
( Items: 311 - 320 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency