Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
párky, frankfurtské 100 T 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Odobrať
banán na varenie, surový 100 N 45 13 123 515 1 0 28 2 67 2 Odobrať
horčica, sladká 100 55 17 173 724 6 2 31 0 3 Odobrať
jarná rolka 100 T 0 150 628 8 1 25 2 Odobrať
zmrzlina, ovocná 100 N 35 10 130 544 1 1 28 1 72 2 Odobrať
zmrzlina 100 T 65 10 160 670 3 10 15 0 72 1 Odobrať
sójové bôby, konzerva 100 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
125
16
1487
 
6226
 
43
 
45
 
223
 
3
 
268
 
19
 
( Items: 1 - 8 from 8 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mlieko, nízkotučné Mliečny výrobok T 30 1 47 197 3 2 5 0 89 0 Pridať
fazuľa, konzerva Strukovina T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Pridať
halibut (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Pridať
kurča do polievky (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 257 1 076 19 20 0 60 0 Pridať
čipsy Uhľovodík - škrob T 95 38 539 2 257 6 39 41 0 3 Pridať
teľacina Živočíšna bielkovina T 0 0 95 398 22 1 0 76 0 Pridať
pizza, Salami Pokrm T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Pridať
muesli celozrnné, bez cukru Pokrm T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Pridať
kečup Konzerva T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
( Items: 31 - 40 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency