Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jahňacina, filet 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
fazuľe, sušené 100 S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Odobrať
hovädzina, filet (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 116 486 19 4 0 75 0 Odobrať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
couscous, hrubozrnné 100 T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Odobrať
špageti, al dente 100 T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
sójové bôby, konzerva 100 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Odobrať
proso 100 N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Odobrať
paradajky, sušené 100 S 35 1 325 1 361 10 30 4 0 0 Odobrať
falafel z cíceru 100 T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
138
4
2564
 
10737
 
143
 
99
 
272
 
29
 
238
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 37 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
ovsené keksíky Obilnina T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
ovsené vločky Obilnina S 45 26 351 1 470 13 8 57 10 13 5 Pridať
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
papaya Ovocie N 55 1 13 54 1 0 2 2 88 0 Pridať
paprika Zelenina N 30 1 20 84 1 0 3 4 91 0 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
paradajková omáčka, s cukrom Pokrm T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Pridať
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
( Items: 311 - 320 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency