Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr, ementál 45 % 100 F 0 0 382 1 600 29 30 0 0 30 0 Odobrať
semiačká ľanové, sezámové, makové 100 N 35 0 372 1 558 24 31 0 35 6 0 Odobrať
šošovica, žltá 100 T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
mäso hovädzie, fašírka (mäso, hovädzie) 100 T 0 216 905 23 14 0 61 0 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
pstruh (mäso, ryba) 100 T 0 0 102 427 20 3 0 76 0 Odobrať
špageti, krátko varené 100 T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
pyré z lieskových orieškov 100 T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Odobrať
proso 100 N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
114
5
3427
 
14352
 
182
 
183
 
258
 
55
 
292
 
21
 
( Items: 1 - 10 from 22 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
púpava Zelenina N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Pridať
zemiaky, v konzerve Uhľovodík - škrob 61 6 47 197 1 0 10 2 86 1 Pridať
egreše Ovocie N 25 2 44 184 1 0 9 3 86 1 Pridať
kakaový nápoj, sladený Sladený nápoj T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Pridať
ananasová šťava Ovocie N 48 6 53 222 0 0 12 0 86 1 Pridať
sója Strukovina T 15 1 52 218 5 1 5 2 86 0 Pridať
melón žltý Ovocie N 60 7 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
melón žltý Ovocie N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
figa z katusu Ovocie N 0 0 58 243 1 1 12 85 1 Pridať
jogurt, ovocný Mliečny výrobok F 50 8 101 423 4 3 15 0 85 1 Pridať
( Items: 91 - 100 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency