Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
arašídové maslo 100 N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Odobrať
arašídové maslo, bez cukru 100 N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Odobrať
syr Gouda 100 F 0 0 365 1 528 26 29 0 0 36 0 Odobrať
energetická tyčinka, bez cukru 100 N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
rak 100 T 0 65 272 15 1 0 83 0 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
špageti, krátko varené 100 T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
špageti 100 T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
136
3
4060
 
17001
 
216
 
227
 
326
 
21
 
167
 
27
 
( Items: 1 - 10 from 43 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový bujón Pokrm T 0 0 4 17 0 0 1 0 0 Pridať
šalát, hlávkový Zelenina N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Pridať
kel, čínsky Zelenina N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Pridať
šalát hlávkový, zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
uhorka Zelenina N 15 0 12 50 1 0 2 1 96 0 Pridať
šalát zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
papaya Ovocie N 55 1 13 54 1 0 2 2 88 0 Pridať
rebarbora Zelenina N 15 0 13 54 1 0 1 3 93 0 Pridať
chren Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 3 94 0 Pridať
reďkovka Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 2 94 0 Pridať
( Items: 11 - 20 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency