Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sójová múka 100 S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Odobrať
tekvicové semiačká 100 S 25 2 586 2 454 33 43 8 0 1 Odobrať
arašídové maslo, bez cukru 100 N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Odobrať
kura, prsia (mäso, hydina) 100 T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Odobrať
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
chleba celozrnný 100 T 50 10 274 1 147 21 16 20 15 2 Odobrať
chleba z otrub 100 T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Odobrať
sardínky (mäso, ryba) 100 T 0 0 124 519 19 5 0 74 0 Odobrať
saláma 100 T 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Odobrať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
28
0
3392
 
14203
 
236
 
244
 
71
 
49
 
299
 
6
 
( Items: 1 - 10 from 99 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šťava citrónová, bez cukru Ovocie N 20 0 27 113 0 0 2 0 91 0 Pridať
papaya Ovocie N 55 1 13 54 1 0 2 2 88 0 Pridať
zeler, stonkový Zelenina N 15 0 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
karfiol Zelenina N 15 0 22 92 2 0 2 3 92 0 Pridať
zeler, surový Zelenina N 35 1 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
cigória Zelenina N 15 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
oriešok para Oriešky N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Pridať
korenie, zelené, surové N 0 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
zeleninová polievka Pokrm T 0 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Pridať
cuketa Zelenina N 15 0 19 80 2 0 2 1 93 0 Pridať
( Items: 421 - 430 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency