Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
syr Tilsiter, 40% 100 F 0 0 255 1 068 26 28 0 0 41 0 Odobrať
zmrzlina, s ovocným cukrom 100 T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Odobrať
čokoládový prášok, s cukrom 100 T 60 10 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Odobrať
syr Romadur, 3ň0% 100 F 0 0 218 913 24 14 0 0 57 0 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
fazuľky mungo 100 N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Odobrať
hovädzina (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 105 440 21 2 1 75 0 Odobrať
losos (mäso, ryba) 100 N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
65
1
2385
 
9988
 
256
 
89
 
200
 
11
 
262
 
17
 
( Items: 1 - 10 from 95 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, instatná Obilnina T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
corn flakes Obilnina T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Pridať
ryža, biela, varená Obilnina T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
špagety celozrnné, pšeničné Obilnina T 50 32 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
džem Ovocie T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Pridať
ryžové cestoviny Obilnina T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
kel ružičkový Zelenina T 15 0 36 151 5 0 3 4 85 0 Pridať
zeleninový karbonátok Pokrm T 0 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Pridať
kukuričné čipsy Obilnina T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Pridať
( Items: 421 - 430 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency