Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špageti, krátko varené 100 T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
šošovica zelená 100 N 28 0 Odobrať
sójové klíčky 100 N 30 1 49 205 5 1 5 1 70 0 Odobrať
soletky 100 T 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Odobrať
snickers 100 T 40 22 506 2 119 9 27 56 1 5 Odobrať
slnečnicové semienka 100 N 35 4 580 2 429 23 49 12 6 7 1 Odobrať
slivka, sušená 100 S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Odobrať
jačmenné krúpy, jemné 100 N 60 44 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Odobrať
jačmenné krúpy, hrubé 100 N 25 19 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Odobrať
granátové jablko, čerstvé 100 N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
146
10
2886
 
12087
 
84
 
88
 
435
 
14
 
143
 
36
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ovos Obilnina N 40 24 354 1 482 13 7 60 6 13 5 Pridať
Xylit Cukor S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Pridať
keksy Sladkosť T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Pridať
ráž Obilnina N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Pridať
quinoa Semiačka N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Pridať
chleba, s 65 % quinoa Pečivo T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Pridať
vločky pšeničné Pokrm T 67 41 305 1 277 12 2 61 10 5 Pridať
krúpy Obilnina N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Pridať
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
cestoviny Tortellini, so sytom Obilnina T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Pridať
( Items: 431 - 440 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency