Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
škrob, modifikovaný 100 N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Odobrať
šalát, hlávkový 100 N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Odobrať
šalát zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
šalát hlávkový, zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
zemiaky, v konzerve 100 61 6 47 197 1 0 10 2 86 1 Odobrať
zemiakové pyré, v prášku 100 90 73 84 352 2 3 82 7 Odobrať
zeler, surový 100 N 35 1 18 75 2 0 2 4 89 0 Odobrať
zeleniná mrazená, zmes 100 0 128 536 3 8 11 1 Odobrať
zeleninový bujón 100 T 0 4 17 0 0 1 0 0 Odobrať
zeleninová polievka 100 T 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
166
4
738
 
3091
 
22
 
15
 
197
 
13
 
554
 
16
 
( Items: 1 - 10 from 45 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
couscous Obilnina T 63 7 129 540 2 8 12 1 1 Pridať
hranolky Pokrm T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Pridať
chleba toastovací, bez cukru Pečivo T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Pridať
zmrzlina Sladkosť T 65 10 160 670 3 10 15 0 72 1 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
ryžový pudding Pokrm T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Pridať
suchár Obilnina T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Pridať
pečeňovka Živočíšna bielkovina T 0 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Pridať
zeleninová polievka Pokrm T 0 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Pridať
kukuričná kaša Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency