Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryžová múka 100 S 95 75 352 1 474 7 1 79 0 12 7 Odobrať
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
bravčová klobása 100 T 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Odobrať
jačmenné zrno 100 N 25 18 340 1 424 11 2 72 0 12 6 Odobrať
paradajky, sušené 100 S 35 1 325 1 361 10 30 4 0 0 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
zmrzlina, s ovocným cukrom 100 T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Odobrať
hrozno 100 N 60 9 68 285 1 0 15 2 81 1 Odobrať
kvaka, žltá 100 N 72 7 46 193 1 0 10 0 87 1 Odobrať
púpava 100 N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
199
15
2390
 
10008
 
94
 
78
 
329
 
14
 
343
 
27
 
( Items: 1 - 10 from 13 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
džús, ovocný s cukrom Ovocie T 90 5 26 109 0 0 6 1 Pridať
physalis Ovocie N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
ocot Ovocie F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Pridať
špenát, smotanový Pokrm T 0 0 72 302 3 3 6 0 Pridať
jahoda Ovocie N 28 2 32 134 1 0 6 2 90 0 Pridať
melón Ovocie N 60 3 25 105 1 0 5 1 94 0 Pridať
horčica, ostrá 35 2 102 427 6 6 5 0 78 0 Pridať
repa cukrová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
mrkva, surová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
( Items: 341 - 350 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency