Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mlieko sušené, prášok 100 S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Odobrať
soletky 100 T 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Odobrať
ryža, červená 100 T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Odobrať
muesli celozrnné, bez cukru 100 T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Odobrať
sardínky (mäso, ryba) 100 T 0 0 124 519 19 5 0 74 0 Odobrať
jahňacina 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
šampanské 100 N 55 2 79 331 0 0 4 0 0 Odobrať
jablko 100 N 36 4 54 226 0 1 11 2 84 1 Odobrať
ananasová šťava 100 N 48 6 53 222 0 0 12 0 86 1 Odobrať
slivka 100 N 37 4 49 205 1 0 10 2 83 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
94
6
2047
 
8571
 
96
 
48
 
289
 
14
 
410
 
24
 
( Items: 1 - 10 from 15 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hovädzina (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 21 2 1 75 0 Pridať
hovädzina, pečená (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 174 729 21 10 0 68 0 Pridať
teľacina Živočíšna bielkovina T 0 0 95 398 22 1 0 76 0 Pridať
teľacina, rezeň Živočíšna bielkovina T 0 0 99 415 21 2 0 76 0 Pridať
teľacina, prsia Živočíšna bielkovina T 0 0 131 549 19 6 0 74 0 Pridať
figa z katusu Ovocie N 0 0 58 243 1 1 12 85 1 Pridať
špenát, smotanový Pokrm T 0 0 72 302 3 3 6 0 Pridať
losos (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Pridať
jahňacina, filet Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Pridať
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
( Items: 471 - 480 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency