Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
majonéza 100 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Odobrať
kokos struhaný 100 S 0 606 2 538 6 62 6 24 1 Odobrať
muesli, bez cukru 100 N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Odobrať
syr Chedar 100 F 0 0 391 1 637 25 32 0 0 36 0 Odobrať
ryžové cestoviny 100 T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
ryžový pudding 100 T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Odobrať
Camembert 60% 100 F 0 0 366 1 533 17 33 0 0 46 0 Odobrať
špageti, krátko varené 100 T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
špageti, al dente 100 T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
ryža basmati nelúpaná 100 T 45 34 351 1 470 9 1 76 1 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
292
5
4295
 
17986
 
101
 
220
 
476
 
31
 
112
 
40
 
( Items: 1 - 10 from 57 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sorbet, s cukrom Sladkosť N 65 21 140 586 0 32 0 3 Pridať
rožok Kornspitz Pečivo T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Pridať
otruby pšeničné N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Pridať
cestoviny, Ravioli s mäsom Obilnina T 56 18 222 930 6 33 9 3 Pridať
hranolky Pokrm T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
tamarindo Ovocie N 65 24 207 867 2 0 38 3 Pridať
hráškoá polievka, konzerva Strukovina T 66 25 316 1 323 20 9 38 3 Pridať
mlieko sušené, prášok Mliečny výrobok S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Pridať
pivné kvasinky Kvasnice S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Pridať
( Items: 351 - 360 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency