Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryžový chleba 100 T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Odobrať
ryžový pudding 100 T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Odobrať
hrášok, konzerva 100 T 40 4 56 235 4 0 9 4 84 1 Odobrať
jablko, sušené 100 S 35 20 255 1 068 1 2 57 10 25 5 Odobrať
guave 100 N 0 38 159 1 0 9 1 Odobrať
hroznový mušt, bez cukru 100 N 55 9 68 285 0 0 17 1 83 1 Odobrať
mandle 100 N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Odobrať
jablko 100 N 36 4 54 226 0 1 11 2 84 1 Odobrať
pažitka 100 N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Odobrať
fazuľa zelená 100 N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
148
12
1699
 
7116
 
39
 
59
 
249
 
35
 
370
 
21
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoláda, horká > 70% Sladkosť T 25 11 524 2 194 8 36 42 0 1 4 Pridať
koláč makový Pokrm T 0 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Pridať
vafle Pokrm T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Pridať
muesli, s cukrom Obilnina T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Pridať
chleba viaczrnný Pečivo T 65 28 216 905 8 2 43 9 37 4 Pridať
rážový chleba , miešaný Pečivo T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Pridať
chlieb, šrotový Pečivo T 35 15 209 875 6 1 44 5 43 4 Pridať
rážový chleba (30% ráž) Pečivo T 65 28 211 884 6 1 44 6 42 4 Pridať
muesli tyčinka Sladkosť S 61 27 375 1 570 7 19 44 4 24 4 Pridať
žemle, sladké Obilnina T 61 27 279 1 168 9 7 44 4 Pridať
( Items: 371 - 380 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency