Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
zemiaky, pečené 100 T 90 23 122 511 3 1 25 0 65 2 Odobrať
pizza, Salami 100 T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Odobrať
rážový chleba , miešaný 100 T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Odobrať
mlieko, nízkotučné 100 T 27 1 47 197 3 2 5 0 0 Odobrať
paradajková omáčka, s cukrom 100 T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Odobrať
ryžový koláč 100 T 80 68 377 1 579 6 1 85 0 7 Odobrať
ovsené keksíky 100 T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Odobrať
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
chleba celozrnný 100 T 50 10 274 1 147 21 16 20 15 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
176
5
2270
 
9506
 
91
 
93
 
274
 
32
 
324
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 34 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
makrela (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 180 754 19 12 0 68 0 Pridať
maliny, čerstvé Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 5 85 0 Pridať
maltodextrin 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Pridať
maltóza (sladový cukor) Cukor T 110 110 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Pridať
mandarinky Ovocie N 30 3 46 193 1 0 10 2 87 1 Pridať
mandle Oriešky N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Pridať
mandľové mlieko Oriešky N 30 2 45 188 1 2 5 0 Pridať
mandľové pyré Oriešky 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Pridať
mango Ovocie N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Pridať
mangold Ovocie N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Pridať
( Items: 241 - 250 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency