Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr Brie, 50 % 100 F 0 0 342 1 432 23 28 0 0 44 0 Odobrať
syr Cambozola 100 F 0 0 413 1 729 13 40 1 0 44 0 Odobrať
jablkové víno 100 F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Odobrať
feferónka 100 N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Odobrať
ďatle, čerstvé 100 N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Odobrať
egreše 100 N 25 2 44 184 1 0 9 3 86 1 Odobrať
svätojánska múka 100 N 15 8 223 934 5 0 50 35 4 Odobrať
jablko 100 N 36 4 54 226 0 1 11 2 84 1 Odobrať
fazuľa, červená 100 N 35 6 105 440 9 1 16 7 1 Odobrať
hrášok 100 N 46 5 69 289 6 0 11 5 79 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
41
1
1476
 
6181
 
60
 
72
 
143
 
54
 
392
 
12
 
( Items: 1 - 10 from 28 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jačmenné krúpy, jemné Obilnina N 60 44 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Pridať
jačmenné zrno Obilnina N 25 18 340 1 424 11 2 72 0 12 6 Pridať
jahňacina Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Pridať
jahňacina, filet Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Pridať
jahňacina, stehno Živočíšna bielkovina T 0 0 234 980 18 18 0 64 0 Pridať
jahoda Ovocie N 28 2 32 134 1 0 6 2 90 0 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
javorový sirup Sirup T 65 43 266 1 114 0 0 66 6 Pridať
jeleň (mäso, divina) Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 21 3 0 75 0 Pridať
joghurt 3,5 % Mliečny výrobok F 33 1 61 255 3 4 4 0 88 0 Pridať
( Items: 171 - 180 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency