Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny Tortellini, so sytom 100 T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Odobrať
cestoviny, slíže, z hladkej múky 100 T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Odobrať
mangold 100 N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Odobrať
syr Tilsiter, 30% 100 F 0 0 270 1 131 29 17 0 0 46 0 Odobrať
hus (mäso, hydina) 100 T 0 0 342 1 432 16 31 0 52 0 Odobrať
creme fraiche 100 F 0 0 378 1 583 2 40 3 0 55 0 Odobrať
chees cake 100 T 0 230 963 9 8 30 53 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
700 g
 
53
8
1769
 
7408
 
76
 
106
 
127
 
2
 
298
 
11
 
( Items: 1 - 7 from 7 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
ríbezľe, červené Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Pridať
maliny, čerstvé Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 5 85 0 Pridať
kel zelený Zelenina N 15 0 33 138 4 1 1 4 88 0 Pridať
jahoda Ovocie N 28 2 32 134 1 0 6 2 90 0 Pridať
physalis Ovocie N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Pridať
kel, hlávkový Zelenina N 15 1 32 134 3 0 4 2 90 0 Pridať
fazuľa, zelená Strukovina N 30 2 32 134 2 0 5 2 90 0 Pridať
kapustová polievka, konzerva Zelenina T 0 0 32 134 2 0 8 0 1 Pridať
( Items: 451 - 460 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency