Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryžové cestoviny 100 T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
zeler, varený 100 T 85 2 20 84 1 0 3 4 90 0 Odobrať
chlieb ražný 100 T 65 29 210 879 6 1 45 5 4 Odobrať
cestoviny Tortellini 100 T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Odobrať
droždie 100 F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Odobrať
jablkový pretlak, kompót 100 T 35 7 79 331 0 0 19 2 84 2 Odobrať
ráž 100 N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
kel, hlávkový 100 N 15 1 32 134 3 0 4 2 90 0 Odobrať
slanina (mäso, bravčové) 100 T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
190
19
2305
 
9652
 
79
 
79
 
342
 
45
 
309
 
29
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
rybie prsty (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 54 11 170 712 13 4 20 2 Pridať
cestoviny, Ravioli s mäsom Obilnina T 56 18 222 930 6 33 9 3 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
džús, ovocný s cukrom Ovocie T 90 5 26 109 0 0 6 1 Pridať
cukor ovocný (fruktóza) Cukor N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
želé, ovocné Uhľovodík - škrob T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
zeleninová omáčka Pokrm T 0 0 67 281 3 3 8 1 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
tacos Pokrm T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Pridať
ryža, divoká Obilnina N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Pridať
( Items: 391 - 400 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency