Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
škrob, modifikovaný 100 N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Odobrať
cukor hroznový (glukóza) 100 N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Odobrať
bageta, biela múka 100 T 95 19 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Odobrať
corn flakes 100 T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Odobrať
suchár 100 T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Odobrať
kečup 100 T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Odobrať
ryža, predvarená 100 T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Odobrať
cestovina Lasagne, z hrubej múky 100 T 60 13 166 695 7 6 22 0 66 2 Odobrať
špageti, al dente 100 T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
fazuľa, veľká, surová 100 N 40 4 64 268 6 1 10 0 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
446
28
2778
 
11634
 
60
 
14
 
602
 
15
 
213
 
50
 
( Items: 1 - 10 from 16 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoláda mliečna Sladkosť T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Pridať
čokoláda, mliečna Sladkosť T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Pridať
snickers Sladkosť T 40 22 506 2 119 9 27 56 1 5 Pridať
pečivo biele, bageta Obilnina T 70 39 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Pridať
bageta, biela múka Obilnina T 95 19 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Pridať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru Sladkosť T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Pridať
čokoláda Sladkosť T 49 27 525 2 198 6 33 55 1 5 Pridať
popcorn, sladký Pokrm T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Pridať
pečivo biele, bez gluténu Obilnina T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Pridať
čokoláda, horká > 85% Sladkosť T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Pridať
( Items: 111 - 120 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency