Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr Tilsiter, 30% 100 F 0 0 270 1 131 29 17 0 0 46 0 Odobrať
žerucha, záhradná 100 N 10 0 39 163 4 1 2 2 87 0 Odobrať
cashew 14 100 N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Odobrať
černica 100 N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Odobrať
zmrzlina, s ovocným cukrom 100 T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Odobrať
brusnice 100 N 45 3 35 147 0 1 6 3 90 1 Odobrať
otruby pšeničné 100 N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Odobrať
zmrzlina 100 T 65 10 160 670 3 10 15 0 72 1 Odobrať
javorový sirup 100 T 65 43 266 1 114 0 0 66 6 Odobrať
zemiaky, opekané 100 N 95 15 145 607 2 8 16 0 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
87
8
1987
 
8321
 
111
 
101
 
177
 
26
 
399
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 11 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fazuľa, veľká, uvarená Strukovina T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Pridať
múka, hladká Obilnina S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Pridať
proso Obilnina N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Pridať
pohánka, celozrnná Obilnina N 40 28 338 1 415 10 2 71 4 14 6 Pridať
pohánka Obilnina N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Pridať
paprika Zelenina N 30 1 20 84 1 0 3 4 91 0 Pridať
chren Zelenina N 35 4 63 264 3 0 12 4 77 1 Pridať
chleba toastovací, bez cukru Pečivo T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Pridať
ríbezľe, červené Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Pridať
repa biela, surová Zelenina N 30 1 25 105 1 0 5 4 91 0 Pridať
( Items: 101 - 110 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency