Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr Romadur, 3ň0% 100 F 0 0 218 913 24 14 0 0 57 0 Odobrať
haring Matjes (mäso, ryba) 100 T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Odobrať
teľacina, rezeň 100 T 0 99 415 21 2 0 76 0 Odobrať
Nasi Goreng 100 0 178 745 5 6 26 2 Odobrať
brokolica 100 N 15 0 26 109 3 0 3 3 89 0 Odobrať
jablková šťava 100 N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Odobrať
ovsené vločky 100 S 45 26 351 1 470 13 8 57 10 13 5 Odobrať
chleba celozrnný 100 T 50 10 274 1 147 21 16 20 15 2 Odobrať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru 100 T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Odobrať
žemle, sladké 100 T 61 27 279 1 168 9 7 44 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
95
7
2189
 
9167
 
122
 
95
 
217
 
38
 
383
 
18
 
( Items: 1 - 10 from 13 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
krupica, biela Obilnina N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Pridať
krupica, pšeničná Obilnina N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Pridať
krupica, pšeničná, hrubá Obilnina N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Pridať
krúpy Obilnina N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Pridať
kukurica Obilnina T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Pridať
kukurica, surová Obilnina N 0 0 90 377 3 1 8 4 83 1 Pridať
kukuričná kaša Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
kukuričná krupica, polenta Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
kukuričná múka Obilnina T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Pridať
kukuričné čipsy Obilnina T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Pridať
( Items: 221 - 230 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency