Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kokos struhaný 100 S 0 606 2 538 6 62 6 24 1 Odobrať
čaj 100 T 0 0 1 4 0 0 0 0 100 0 Odobrať
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
káva 100 T 0 0 2 8 0 0 0 0 99 0 Odobrať
žerucha, záhradná 100 N 10 0 39 163 4 1 2 2 87 0 Odobrať
oriešok lieskový 100 N 15 2 647 2 709 13 61 11 7 6 1 Odobrať
cukor ovocný (fruktóza) 100 N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
quinoa-múka 100 S 40 0 Odobrať
arašídové maslo 100 N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Odobrať
sorbet, bez cukru 100 N 40 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
31
2
2610
 
10928
 
72
 
197
 
138
 
33
 
346
 
11
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
burizóny 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Pridať
ryža extrudovaná Obilnina T 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Pridať
zemiakový škrob Uhľovodík - škrob 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Pridať
cestoviny, sklenené Obilnina T 35 29 336 1 407 1 0 83 0 7 Pridať
ryža, lepkavá Obilnina T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Pridať
ryža, dlhá Obilnina T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Pridať
zemiakové pyré, v prášku Uhľovodík - škrob 90 73 84 352 2 3 82 7 Pridať
ryža, jasmínová Obilnina T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Pridať
chlieb arabský, nekysnuté cesto Pečivo T 40 32 361 1 512 12 2 80 4 7 Pridať
gaštanová múčka N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Pridať
( Items: 21 - 30 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency