Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pečeňovka 100 T 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Odobrať
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
šípka 100 N 0 92 385 4 19 6 70 2 Odobrať
kačka (mäso, hydina) 100 T 0 0 227 951 18 17 0 64 0 Odobrať
jahňacina 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
Xylit 100 S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Odobrať
kakaový nápoj, sladený 100 T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Odobrať
krupica, pšeničná 100 N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
54
4
2207
 
9236
 
123
 
121
 
196
 
6
 
519
 
13
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
haring Matjes (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Pridať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Pridať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Pridať
donut Pečivo T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Pridať
humus Pokrm T 25 3 275 1 152 5 23 12 0 1 Pridať
avokádo Ovocie N 10 0 221 925 2 24 0 6 66 0 Pridať
falafel z cíceru Strukovina T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Pridať
falafel z fazuľe Strukovina T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Pridať
twix Sladkosť T 43 28 492 2 060 5 24 64 2 5 Pridať
párky, frankfurtské Živočíšna bielkovina T 0 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Pridať
( Items: 461 - 470 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency